Trg Zorana Đinđića (Prizemlje Bele zgrade), 22300 Stara Pazova
+ 381 22 315-134

Info

Udruženje paraplegičara "Fruška Gora" je osnovano 18.3.2004. godine i kao međuopštinsko udruženje, svoje aktivnosti sprovodimo na području opština Stara Pazova, Pećinci, Inđija i Sremska Mitrovica. Misija udruženja je stvaranje uslova za aktivno učešce OSI u svim segmentima društvenog života.
Minor sample post image
Stara Pazova

Obeležen Međunarodni dan OSI

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se na današnji dan kako bi se promovisalo puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom i preduzele mere za njihovo uključivanje u sve aspekte društvenog života. Od 1992. godine, od kada je proglašen od Ujedinjenih nacija, ovaj dan je prilika da se skrene pažnja svetske i domaće javnosti na jednu od najvećih marginalizovanih grupa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije između 12% i 15% stanovništa ima neku vrstu invalidnosti a u Srbiji živi oko 800 hiljada osoba sa problemima invaliditeta.

Udruženje paraplegičara „Fruška gora - Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi, podržava napore Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije u realizaciji usvojene Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine. Cilj je poboljšanje sveukupnog društvenog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom i njihovo ravnopravno učešće u društvu, uklanjanjem prepreka u oblasti pristupačnosti, participacije, jednakosti, zapošljavanja, obrazovanja i obuke, socijalne zaštite, zdravstva i drugih oblasti.

Pored brojnih pomaka u ovoj oblasti, osobe sa invaliditetom u Srbiji i dalje ne uživaju dovoljno prava, koja bi im omogućila punu jednakost i uključenost u sve društvene tokove. Osobe sa invaliditetom, između ostalog, traže donošenje posebnog Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom i jasne protokole u slučajevima ugroženosti javnog zdravlja, posebno u kontekstu pandemije izazvane virusom COVID-19 i drugim vanrednim situacijama kako bi se osigurao pristup zdravstvenoj zaštiti.

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije, koja okuplja 15 Saveza osoba sa invaliditetom u čijoj mreži je više od 450 lokalnih udruženja, predlaže da sve republičke institucije, kao i sve lokalne samouprave u Srbiji, u sve svoje planove i politike uključe pitanja invalidnosti kao deo opšteg pristupa i sagledavanja invalidnosti kao pitanja ljudskih prava.

Glavne vesti

...

Druženje iznad svega

Vesti 21-10-2020 Stara Pazova

Udruženje paraplegičara „Fruška gora – Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi i ove godine je organizovalo takmičenje u kuvanju gulaša „Trofej Fruška gora“. Pozivu da učestvuju u ovoj manifestaciji odazvalo se šest ekipa među kojima su srodna udruženja iz Novog Sada, Smedereva, Rume i Inđije, kao i penzioneri iz Stare Pazove. Domaćini su imali dva takmičarska kotlića.

Pobednila je ekipa udruženja penzionera „Zlatna oaza“ iz Stare Pazove a pehar je primila Zdenka Mitnaver. Na drugom  i trećem mestu bili su kotlići domaćina. Pehar za drugo mesto primila je Angelina Josić a za treće mesto, kuvarica, koja je uvek među najboljima, Dragica Mijajlović. Takvu odluku doneo je žiri u sastavu: Petar Borkovac, Šetfan Brekalo (iz Udruženja sporstih ribolovaca „Linjak“iz Nove Pazove) i Milan Dudić iz Centra za kulturu Stara Pazova. Prilikom dodele pehara supervizor Ilija Marković, predsednik Udruženja ribolovaca „Linjak“ naglasio je da metod uzimanja uzoraka i izbora najboljih garantuje nepristrasnost a da je u ovom slučaju razlika u kvalitetu skuvanih gulaša bila izuzetno mala.

Kao i uvek na ovakvim takmičenjima, sam susret prijatelja bio je najdragoceniji, pogotovo ove godine, složili su se predsednik Saveza parpalegičara i kvadriplegičara Srbije Mihajlo Pajević i predsednik  Udruženja paraplegičara „Fruška gora Srem“ Goran Rajković. Oni su uručili pehare najboljima.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

...

...

Reizabrano rukovodstvo

Vesti 30-09-2020 Stara Pazova

Ovo, međuopštinsko, udruženje za opštine Stara Pazova, Pećinci, i Inđija, a ima članova i iz još nekih sremskih opština, uspešno radi od 2004. godine. Od osnivanja sedište Udruženja je u Staroj Pazovi. Najvažniji ciljevi Udruženja su podizanje svesti o položaju i pravima osoba sa invaliditetom, aktivnosti usmerena ka promovisanju socijalnog modela pristupa invalidnosti u svim oblastima društvenog i ekonomskog života, stvaranje pristupačnog životnog okruženja, organizovanje aktivnosti za članove u vidu sportskih, društvenih, rekreacionih i zabavnih događaja kao i saradnja sa drugim organizacijama.

Svake godine, u većoj ili manjoj meri, Udruženje paraplegičara "Fruška Gora - Srem" uspeva da dostigne ove ciljeve. Ne samo da redovno ispunjava svoje statutarne obaveze, već priređuje i sadržajna druženja za svoje članovei goste, takmiči se u različitim sportskim disciplinamai beleži odlične rezultate, naročito u streljaštvu. Izveštaji i planovi se razmatraju na redovnim godišnjim skupštinama, a svake četvrte godine, na izbornoj Skupštini, potvrđuje se poverenje u rukovodstvo Udruženja. Tako je bilo i ove godine. Za predsednika je ponovo izabran Goran Rajković, potpredsednik je Slobodan Pupovac a nepromenjen je ostao i nadzorni i upravni odbor.

"Situacija ove godine je sasvim drugačija i potpuno je omela sve planove - konstatovao je predsednik Rajković i dodao: Ipak smo uspeli da svoje članove u avgustu odvedemo na rehabilitacioni odmor u Kladovo. Uz sve mere predostrožnosti umesto u aprilu, u julu smo organizovali 3. kolo Lige u streljaštvu OSI Srbije, iz poznatih razloga, sa zakašnjenjem održavamo i ovu Skupštinu. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspeti da ispunimo još nešto od planiranih aktivnosti. Ako epidemiološka situacija bude dozvoljavala i ako obezbedimo dobre uslove, želeli bismo da u oktobru organizujemo naše tradicionalno takmičenje u kuvanju gulaša "Trofej Fruška Gora" i okupimo svoje prijatelje iz srodnih udruženja. Takođe nadamo se da ćemo i ove godine organizovati novogodišnje druženje."

Kao i uvek, aktivnosti Udruženja i funkcionisanje kancelarije odvijaju se uz najveću finansijsku pomoć opštine Stara Pazova, zatim Ministarstva rada i socijalne politike, pojedine aktivnosti pomaže opština Pećinci a od prošle godine i opština Inđija. Zbog korona virusa ove godine ima problema i u ovoj oblasti ali ima i pokazatelja stabilizacije.

...
...

Trofej Fruška gora

Vesti 11-10-2019 Stara Pazova

U organizaciji Udruženja paraplegičara „Fruška gora Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi u subotu je na pazovačkom Rasadniku održano takmičenje u kuvanju gulaša „Trofej Fruška gora“. Pozivu da učestvuju u ovom kulinarskom nadmetanju prihvatila su udruženja paraplegičara iz Zrenjanina, Šabca, Rume, Novog Sada, Opova, Titela, Udruženje stanara doma Zemun, Udruženje obolelih od multiple skleroze „Moj Srem“ i Udruženje penzionire iz Stare Pazove „Zlatna oaza“.

Cilj nam je druženje, jedan lep izlazak osoba sa invaliditetom u prirodu. Kao i uvek, ovde vlada pijatna atmosfera.Takmičarskih kotlića ima 11, bilo bi i više da nije zahladilo ovih dana. Neke, standardno dobre ekipe, nisu zbog toga došle – rekao je Goran Rajković, predsednik udruženja parapletičara „Fruška gora Srem“.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine Stevan Lukovnjak redovno posećuje sve slične manifestacije zadovoljan je organizaciom u Staroj Pazovi.

Gulaš od junetine i svinjetine vrhunskog kvaliteta, umešni kuvari, koje, kako se i ovaj put pokazalo, ima svako udruženje i oprobani recepi, na muke su stavili žiri sastavljen od iskusnih degustatora Milana Miće Dudića, Milorada Horvata i Petra Borkovića. Domaćinima je za samo jeda bod izmakao pehar, koji je za treće mesto dobilo Udruženje paraplegičara „Srem“ iz Rume. Na drugom su Zrenjaninci a „Trofej Fruška gora“ ove godine je osvojilo Udruženje „Moj Srem“ i pehar je iz ruku Gorana Rajkovića primila Marija Divljan, koja zajedno sa majkom Nadom vodi ovo udruženje. 

Dobroj atmosferi u vreme ručka pesmom i svirkom doprineli su Rosa, Čeme i Goran.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

...STARA PAZOVA Vreme
Омогућава
Google ПреводилацПреводилац

Originalni tekst